TEDxBrnoSalon

Společenské dopady mobilních technologií

9. října 2013, středa
Konferenční sál Otevřené zahrady
Údolní 33, Brno

Moderovaná diskuse k tématům

  • Trendy lokalizace
  • Crowdsourcing
  • Mapové vrstvy
  • Občanská žurnalistika
  • Ochrana soukromí
  • Dopady na občanskou společnost
  • Právní aspekty

Na co se těšíte a čeho se bojíte v oblasti společenských dopadů mobilních technologií? V čem se bude za pár let lišit podoba koncových zařízení od těch dnešních a jakou roli budou v našich životech hrát? Jak se proměňuje lokalizace a jaký to bude mít vliv na společnost? Koho a co lze legálně lokalizovat? Co např. svoje děti, rodiče, pacienty v nemocnici? Je soukromí přežité? Přinese jeho ztráta i něco pozitivního? Kam směřuje občanská žurnalistika? Jak pracují nebo by mohla pracovat tradiční média s těmito zdroji?

To jsou jen některé příklady otázek, které budeme diskutovat na první ze série akcí TEDxBrnoSalon - nového TEDx formátu v Brně. Na rozdíl od TEDx konferencí se jedná o (rozsahem času i počtem účastníků) menší, monotématické a diskusní setkání, které můžete svými otázkami a příspěvky obohatit i vy. Zveme všechny vývojáře, inovátory, zástupce neziskovek i veřejných institucí s užitečnými datovými zdroji, studenty, výzkumníky, novináře, příznivce otevřených dat i další zájemce.

Kapacita vyčerpána, registrace byly uzavřeny

Program

  • 16.40 Registrace
  • 17.00
    • TEDxBrno zahajuje sérii Salonů (Vlastimil Veselý)
    • TED talk: How to fool a GPS (Todd Humphreys)
    • Mobilní technologie, senzory a využití davu  (Václav Matyáš)
    • Moderovaná diskuse s přizvanými hosty (včetně otázek z publika, moderuje Jan Veselý)
    • Představení vybraných projektů/služeb/iniciativ
    • Zakončení
  • 18.30 Networking s občerstvením a degustací moravského vína

Máte zajímavou mobilní technologii a hledáte partnera pro testování nad reálnými daty? Vlastníte nebo provozujete užitečný datový zdroj a potřebujete mobilní technologii pro zpřístupnění a/nebo interpretaci dat? Měli byste zájem v krátkosti představit svoji službu, prototyp nebo alespoň záměr projektu? Kontaktujte Šárku Syslovou na syslova@tedxbrno.cz

Vystupující

Václav Matyáš

je profesorem Fakulty informatiky Masarykovy univerzity a jejím proděkanem pro zahraničí a vnější vztahy. Věnuje se aplikované kryptografii, bezpečnosti IT a ochraně informačního soukromí. Podílel se na výzkumu a vývoji pro akademické, průmyslové i státní instituce v CZ, UK, US, IE, CH a CA, na vývoji Společných kritérií a norem ISO/IEC, je členem redakční časopisu rady Data Security Management.

Jan Veselý

Honza Veselý pomáhá lidem a organizacím startovat projekty pomocí Lean Startupových metodik, organizuje síť osobností pro inovace ve vzdělávání EduFórum a velmi se zajímá o dopady technologií na společnost.

Radim Polčák

Vedoucí Ústavu práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Jako host přednáší na právnických fakultách a justičních vzdělávacích institucích v Evropě a USA. Zabývá se převážně právem ICT a právní teorií. V roce 2003 založil mezinárodní sympozium Cyberspace. Je rozhodcem tribunálu pro doménová jména .eu a .cz, zakládajícím členem European Academy of Law and ICT a členem Rady European Law Institute.

David Šmahel

Docent na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, kde pracuje v Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny. Je vedoucím výzkumného týmu, který se zabývá oblastí psychologie a internetu. Jeho aktuální výzkum se zaměřuje na rizika internetu pro děti a dospívající, závislostní chování na internetu, konstruování virtuálních identit a online komunikaci. Je spoluautorem knihy "Digital Youth: The Role of Media in Development".

Ondřej Tomas

V současné době se věnuje startup projektu z oblasti Location Intelligence, společnosti CLEVER°MAPS', která se snaží kombinovat lokační a geografická data s byznysovými a přináší tak nové pohledy na podnikání. Ondřej se dlouhodobě věnuje Business Intelligence, marketingu, geoinformatice a působil na různých manažerských pozicích.

Hana Kružíková

Vystudovala žurnalistiku a divadelní vědu, objevovala se na Radiožurnálu nebo v pořadu České televize Divadlo žije! Od února 2011 se stará o chod projektu Lepší místo, který chce prostřednictvím jednoduché služby přispět ke zlepšení českého veřejného prostoru. Vedle rozvoje a administrace webu pečuje především o komunikaci s veřejností.

Jan Boček

Novinář/aktivista, rozpolcený mezi Prahou a Brnem. V Praze pracuje pro IHNED.cz jako datový novinář, doma se schází se Žít Brno a kamarádí s Hollanem. Ve čtvrtek učí knihovníky na FF MU vizualizaci dat.

Vlastimil Veselý

Zakladatel FIRST Innovation Park. Skoro 15 let se věnuje podpoře ICT firem se zaměřením na informační systémy, internetové služby, digitální obsah a spolupráci univerzit a průmyslu v mezinárodních projektech výzkumu a vývoje.

Ve spolupráci


Partneři

28 | 6 | 2014
Divadlo Reduta, Brno